Crème de La Mer een hype of toch niet

Crème de La Mer closed container

We hebben allemaal wel eens gehoord van de befaamde Crème de La Mer, dat peperdure, witte potje crème dat eigenlijk gewoon Nivea zou zijn. Maar is Crème de La Mer nu daadwerkelijk Nivea in een duur potje? Vandaag vertel ik jou wat mijn mening is.

Iedere huid is anders en vergt ook een andere verzorging. Huidverzorgingsproducten zijn er in alle prijsklassen, van €2,50 tot €1000 voor een potje. Ik ben helaas niet gezegend met een makkelijke huid, ze reageert heel snel en vrij extreem op verschillende stoffen en ik heb echt van alles geprobeerd van Kruidvat eigen merk, Lidl Q10, Oil of Olaz enz. enz. enz. Al deze producten komen toch altijd goed uit de test, waar gaat het dan mis? In de goedkope crèmes zitten meer hulpstoffen dan werkzame stoffen (vandaar ook de lage prijs), en laten die hulpstoffen nu de boosdoener zijn. Mijn huid kan die hulpstoffen in die concentraties niet verdragen en reageert daarop door droog of juist vet te worden, veel roodheid en oneffenheden zijn ook niet ongewoon. In mijn zoektocht naar een goed product kwam ik bij Douglas in mijn woonplaats uit en daar heb ik het verhaal uitgelegd. De verkoopster was erg kundig en heeft me een tas met testers meegegeven in verschillende prijsklassen. Dit filiaal voert geen La Mer dus die heb ik eerder nooit kunnen testen. Ik ben na uitgebreid testen uitgekomen op een aantal producten van Dior, Lancaster en Collistar. Daarmee heb ik mijn huid onder controle gelukkig.

springchallenge_skincare

Mijn favoriete producten in 2015

Ik had natuurlijk ook gehoord over La Mer en de verhalen dat het eigenlijk gewoon Nivea met een extreem prijskaartje is. Mijn favoriete Douglas filiaal voert geen La Mer en had ook geen testers, en heel eerlijk was ik ook behoorlijk sceptisch en vond ik de prijs niet zodanig dat ik het risico wilde nemen dat als het wel gelijk aan Nivea zou zijn mijn huid verkeerd zou gaan reageren.
Een aantal maanden geleden kreeg ik een tester én een fullsize verpakking van Crème de La Mer opgestuurd en kon ik eindelijk eens zelf gaan uitvinden wat deze extreem dure crème voor mijn huid kon doen. Als ik een nieuw product binnenkrijg dan kijk ik altijd eerst op internet wat nu eigenlijk de ervaringen van gebruikers is en bij La Mer las ik veel positieve verhalen maar ook veel mensen die de Nivea claim neerleggen. Wat kritisch onderzoek leerde mij dat de Nivea-verhalen voornamelijk verteld werden door dames die het product nog nooit getest hadden. Tijd voor een eigen test dus!

Gedurende drie weken heb ik de linker helft van mijn gezicht behandeld met Crème de La Mer (die we nu voor het gemak maar even La Mer noemen) en de andere kant met Nivea.
Om de resultaten zo eerlijk en optimaal mogelijk te houden heb ik de voorbereidende handelingen aan beide kanten gelijk gehouden.

In de ochtend:

In de avond:

  • Reiniging met de Philips Visapure Advanced en Philosophy Purity Made Simple
  • Lancaster Express Cleanser and Toner
  • Uncover Vitamin A serum

Eerste indruk

La Mer zit in een simpel wit glazen potje dat wat goedkoop oogt maar wel heel degelijk is. De geur valt direct op en deed me in eerste instantie wel wat denken aan Nivea, zouden ze dan toch gelijk hebben?

Nivea zit in het welbekende blauwe blikje en toen ik het blikje opende kwam mij de bekende Nivea geur tegemoet, die na grondige vergelijking toch totaal anders bleek te zijn dan die van La Mer. Waar La Mer een frisse en bloemige geur heeft ruikt Nivea heel erg chemisch.

Crème de La Mer and Nivea containers

Crème

De crème van Nivea voelt wat lobbig en heeft een sterk chemische geur, de welbekende Nivea geur. De La Mer is iets zachter qua textuur en smelt op de huid tot een serum en heeft een frisse, bloemige geur.

Crème de La Mer on skin

Deze hoeveelheid is voldoende voor het gezicht en de hals

Ik las op het internet dat gebruikers de La Mer niet economisch in gebruik vinden. Als je verder vraagt dan blijkt het dat deze mensen niet de juiste instructie hebben gekregen over het gebruik van La Mer, en heel eerlijk vind ik wel dat La Mer een kleine gebruiksaanwijzing had mogen bijvoegen. Je gebruikt La Mer namelijk niet als een reguliere gezichtscrème, als je dat doet dan ben je binnen een maand door je dure potje heen.
Je neemt met het bijgeleverde spateltje een beetje product ter grootte van een erwt uit het potje en wrijft dit warm tussen de vingers. De crème verandert nu van een dikke crème naar een serum-achtige textuur die je vervolgens op de huid dept. Doordat de crème veranderd naar een zeer dunne textuur heb je ook maar een heel klein beetje nodig.

Nivea gebruik je op de gebruikelijke manier. Nivea verandert niet qua textuur als je het warm wrijft tussen de vingers. Het is dan ook geen zuinig product in gebruik maar gezien de lage prijs is dat geen argument naar mijn mening.

Ingrediënten

En dan nu de ingrediënten, de meest gehoorde claim is dat La Mer eigenlijk gewoon Nivea is in een duur potje. Een vluchtige blik op de ingrediëntenlijsten van beide producten neemt dat vooroordeel direct weg.

Nivea ingredients

Het hoofdbestanddeel van Nivea is water, zoals dat bij veel cosmetica producten het geval is terwijl het hoofdingrediënt bij La Mer een algen extract is. Het is dus absoluut niet hetzelfde product.

Crème de La Mer ingredients

Drie weken test

Toen het product binnen was waren vriendinnen natuurlijk razend nieuwsgierig en de meningen liepen uiteen, de een wuifde het lacherig weg met de Nivea-claim, de ander was toch wel benieuwd of zo’n duur product nu echt wel wat deed en weer een ander vroeg zich af “welke gek er in vredesnaam zoveel geld uitgeeft aan een smeerseltje”.
Na het zoveelste Nivea verhaal kwam het idee om een drie weken test te gaan doen met beide producten want ondanks dat de de producten qua ingrediënten totaal verschillend zijn kan de werking wellicht wel gelijk zijn?

Ik begon met het reinigen van mijn huid met een goede cleanser, gevolgd door een toner en een serum. Ik heb voor beiden delen van het gezicht exact dezelfde producten gebruikt. Ik heb alleen mijn voorhoofd op de foto gezet omdat het effect daar het best te zien is.

Dag 1

Crème de La Mer vs Nivea Day 1

Op de eerste dag ben ik in de avond begonnen met de test en de volgende ochtend zag mijn huid er aan de Nivea-kant al zo beroerd uit dat ik meteen al spijt had van mijn voornemen. Op bepaalde punten was mijn huid zo droog dat er velletjes te zien waren en ook waren er flink wat rode plekjes zichtbaar. De huid was ook erg trekkerig.
De La Mer-kant was een stuk rustiger en meer egaal. Ik merkte die dag eigenlijk nog weinig verschil met mijn Collistar Nero Sublime nacht crème die ik normaal gebruik. De roodheid die je ziet is iets wat ik altijd gehad heb en ik heb me erbij neergelegd dat dat niet zal verdwijnen.

Week 2

Crème de La Mer vs Nivea Week 2

In de tweede week werd het verschil alleen maar groter. De Nivea-kant werd met de dag onrustiger. Naast de droge plekjes waren er ook veel vette plekjes en de oneffenheden werden meer en duidelijker zichtbaar. Ik had zelfs enkele puistjes, die heb ik anders echt nooit!
De La Mer-kant was mooi rustig en goed gehydrateerd, er zijn geen oneffenheden te zien en de lichte roodheid waar ik de test mee begon is vrijwel weggetrokken.

Week 3

Crème de La Mer vs Nivea Week 3

In week drie namen de oneffenheden aan de Nivea-kant fors toe en de huid was ontzettend vet aan het worden op mijn voorhoofd terwijl er op mijn wang droogte scheurtjes aan het ontstaan waren.
Ik heb op mijn gezicht wat kleine littekentjes die je normaal niet goed ziet, ze zijn altijd wel wat gevoelig maar niet bijzonder. Tijdens het gebruik van Nivea werd een bepaald littekentje op mijn kin zo ontzettend pijnlijk dat ik daar gestopt ben met het gebruik.

De La Mer-kant is mooi rustig. De roodheid is volledig verdwenen! Dat had ik niet verwacht.

Na de drie weken test ben ik mijn gezicht volledig gaan behandelen met La Mer, het heeft uiteindelijk bijna een maand geduurd voordat de Nivea-kant hersteld was en het littekentje op mijn kin is na een maand of drie pas weer terug in zijn originele staat.

Mijn oordeel

Na de test ben ik er wel uit dat Nivea echt niet geschikt is voor de gevoelige huid, mijn huid is nog nooit zo slecht geweest. Als je een normale huid hebt en het werkt voor jou dan is dat natuurlijk prachtig maar als je een gevoelige huid hebt blijf er dan ver van weg.

Tja, dan nu de grote vraag. Is Crème de La Mer echt zijn geld waard? Ja en nee. Voordat ik begon met testen zei ik tegen mijn vriend dat ik het product alleen opnieuw zou aanschaffen als het mijn littekentjes écht zou verbeteren.
Ik moet absoluut toegeven dat het een zeer prettig product is, mijn huid doet het er bijzonder goed op, het is fijn in gebruik maar het is ook zuinig in gebruik. Mijn littekentjes zijn ook echt een stuk beter dan dat ze normaal zijn, ze trekken niet meer, ze zijn een stuk minder gevoelig en ook zeker minder zichtbaar. Zelfs het grote operatielitteken op mijn buik dat altijd gevoelig is gebleven is van de La Mer opgeknapt dus op dat punt is het een geweldig fijn product!
Maar, en dat is wel een heel grote maar, het is een ontzettend duur product voor 60ml betaal je maar liefst €290,70.
Ik kreeg twee potjes, een fullsize en een tester van 8ml. We zijn nu een aantal maanden verder en ik ben nog steeds bezig met het testertje dus voordat ik de 60ml pot opgemaakt heb zijn we wel weer een poosje verder gelukkig. Zou ik iedere maand €20 apart leggen dan is de uitgave in een keer niet zo groot maar het blijft een enorm bedrag natuurlijk voor een potje crème.  Wat ik ook een groot nadeel vind is dat het product in een potje zit en niet in een pompje waar geen zuurstof bij kan komen. Ik denk dat ik toch blijf bij mijn huidige merken, Dior, Lancaster en Collistar. Dat zijn ook niet de goedkoopste producten maar ik vind het resultaat tussen deze producten en La Mer niet dusdanig dat het het prijsverschil rechtvaardigt. De resultaten die ik haal met de Dior Hydra Life Sorbet crème verschillen alleen in dat opzicht dat de roodheid minder zichtbaar is met La Mer en de littekentjes nog minder zichtbaar en minder gevoelig zijn. De Dior Hydra Life Sorbet crème kost €64 voor 50 ml dat scheelt aanzienlijk.

Kort samengevat is La Mer absoluut een top product met waanzinnige resultaten maar de prijs is echt véél te hoog. En nee, het is absoluut niet gelijk aan Nivea. Sterker nog de enige overeenkomst die beide producten delen is de kleur van de substantie.

handtekening

Dit artikel bevat producten die mij door een merk of bedrijf zijn toegestuurd.
Lees mijn disclaimer.