Floating

Dead-Sea
Vandaag had ik een float sessie van een uur. Ik leg in dit artikel uit wat het is en bovenal wat de voordelen zijn.

Floaten is dé manier om stress en spanning uit het lichaam te laten glijden. Tijdens het floaten lig je in een bad met zoutwater op lichaamstemperatuur. Door de hoge concentratie zout in het water blijf je drijven.

Wat is floaten?

Een floating tank of kamer bevat een laag water met een hoge concentratie Epsom-zout. Het water is op lichaamstemperatuur en geeft het effect van de Dode Zee waardoor je moeiteloos zult blijven drijven. Doordat de ruimte in de tank of kamer net zo warm is zul je op een bepaald moment niet meer doorhebben waar het water begint en de lucht eindigt. Je zult het gevoel hebben te zweven. Floaten is een vorm van watertherapie.

Er zijn in Nederland twee manieren van floaten, in een tank of in een kamer.

Floating Cabine

Courtesy of Float Plaza

Allereerst is er de float tank. Het is een soort capsule met een laag zout water. De cabine sluit alle prikkels van buitenaf uit. Op die manier kun je niet meer afgeleid worden door geluiden, temperaturen en andere prikkels van buiten. In de cabine heb je zelf alle controle over de omgeving, licht aan of juist niet, wel of geen muziek. Ook de lucht circulatie kun je zelf bepalen.

Aangezien ik nog claustrofobisch kan zijn in mijn eigen toilet is een tank dus absoluut geen optie voor mij. Dit zal een hoop mensen die last hebben van claustrofobie afschrikken.

Floating entrance

Courtesy of Blitz Welness

Dan is er nog de float kamer. Dé uitkomst voor alle mensen die last hebben van claustrofobie! In de float kamer bevind zich het bad met het zoute water. Je kunt in deze ruimte gewoon staan en ook kiezen of je de deur open of dicht doet. Het water is mooi blauw verlicht en aan het plafond bevind zich een mooie sterren hemel. Je kunt hier zelf bepalen of je het licht aan of uit doet. De deur kan ook open blijven tijdens het floaten.

Voordelen van floaten

Doordat je je in een omgeving bevind vrij is van prikkels en een prettige temperatuur heeft kun je je zeer goed ontspannen. Door het zoute water blijft je lichaam ook zonder moeite drijven.

Floaten is eigenlijk niet nieuw. In de Dode Zee kun je dit al heel lang doen. In 1954 werd de floating tank ontwikkeld door de Amerikaanse neurowetenschapper John Lilly. Hij ontdekte dat het een positieve uitwerking had op pijn, spanning en het algemeen welbevinden.

Het floaten heeft een behoorlijk aantal positieve effecten op lichaam en geest:

  • ontspanning voor lichaam en geest;
  • verlichten van (chronische) pijn;
  • stimulatie van de bloedsomloop;
  • verminderen van stress zowel fysiek als mentaal;
  • verbeteren van het slaappatroon (een uur floaten staat gelijk aan 5 uur slaap)
  • verhogen van het concentratievermogen;
  • voorkomen van stress;
  • goed bij huidaandoeningen als psoriasis.

Ik heb mijn rug gebroken en daarbij ook ernstige schade aan het ruggenmerg opgelopen waardoor ik 24 uur per dag pijn heb en ook morfine moet gebruiken. Een uur floaten is voor mij een uur vrijwel pijnloos zijn. Door het gevoel gewichtsloos te zijn ontspant mijn lichaam zich zo goed dat de pijn langzaam weg trekt.

Hoe werkt het?

Ik ben gaan floaten bij Blitz Welness in Heemstede maar het proces zal overal hetzelfde zijn.

Bij binnenkomst wordt je naar een privé ruimte gebracht. In deze ruimte bevind zich de floating kamer, een kleed ruimte en een douche ruimte.

Floating room 2

Courtesy of Blitz Welness

Eerst wordt er duidelijk uitgelegd wat floaten is, welke effecten het heeft en hoe de kamer werkt. Waar kun je het licht bedienen, waar zit de paniek-knop. Na de uitleg wordt je alleen gelaten en kun je je rustig uitkleden en even douchen. Je kunt kiezen om oordopjes te dragen, deze liggen klaar evenals een nek kussentje.

Floating room

Courtesy of Blitz Welness

Na een korte douche stap je de kamer in. Het is fijn om even aan het water te wennen alvorens je voorzichtig gaat liggen. Je merkt direct dat je zonder moeite blijft drijven.
Ik heb niet gekozen voor de oordopjes omdat mijn eerdere ervaringen met floaten uitwezen dat ik niet met mijn oren onder water kom. Ook maak ik gebruik van het nek kussentje.
Er speelt een rustgevend muziekje welke na een kwartiertje rustig wegzakt zodat je optimaal kunt genieten.

Ik koos ervoor om het bad verlicht te laten en ook de sterrenhemel aan te laten en de deur op een klein kiertje. In het begin speelde de claustrofobie iets op maar langzaam aan zakte ook dat gevoel weg en kon ik me heerlijk ontspannen. Het uur was ontzettend snel voorbij helaas.

Floating inside the room

Courtesy of Blitz Welness

Na een uur gaat de muziek langzaam weer aan en weet je dat de tijd erop zit. Je hebt dan nog 2 à 3 minuutjes alvorens de pomp aangaat en het water ververst wordt.

Na het floaten kun je je douchen. Het is belangrijk om je haren en huid goed te reinigen. Het zout zou witte vlekken op je kleding kunnen achterlaten. Doucheschuim en shampoo en conditioner zijn aanwezig.

Na het douchen kun je in een aparte ruimte je haar föhnen en wat crème aanbrengen. Dan nog even een drankje in de ontvangst ruimte en het relaxen zit er weer op.

Ik kreeg van mijn vriend een arrangement cadeau om drie keer een uur te kunnen floaten. Heerlijk!

Wat kost het?

De prijzen voor het floaten zijn vrijwel overal gelijk.

€ 32,50 voor 45 minuten
€39,50 voor 60 minuten
€65,00 voor 120 minuten

Waar?

Er zijn door Nederland verspreid best wat wellness centra die floating aanbieden. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het erg lastig is om een bedrijf te vinden die floaten aanbiedt in een kamer in plaats van een tank. Op vakantie heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het concept floaten in een kamer en sinds dien ben ik lang op zoek geweest naar een wellness centrum dat floating kamer heeft. Ik heb de zoektocht een bepaald moment opgegeven. Tot mijn vriend mij afgelopen week als verjaardagscadeau een floating arrangement van 3 uur gaf. Blitz Wellness blijkt zo goed als om de hoek te zitten!!

Op hun website kun je meer informatie vinden. Het is absoluut de moeite waard!

Ik lig op het moment van schrijven heerlijk ontspannen in mijn bedje. Het effect van het floaten houdt vrij lang aan dus daar geniet ik extra van!