Geen artikel vandaag…

Ondanks de technische problemen waar Nailfinity momenteel mee kampt probeer ik toch iedere dag een artikel te plaatsen. Vandaag heb ik geen artikel voor jullie. Ik schrijf mijn artikelen vaak ver van te voren en soms de avond voordat het online komt, dat was het geval met het artikel van vandaag.

Gisteren is mijn lieve huisdiertje overleden. Al jaren hebben mijn vriend en ik cavia’s, voor velen bange kleine dieren maar voor ons echt leuke vriendjes.

Guinea Pig Muis

Dit is Muis, op de foto is hij al vijf jaar en hij is gemaakt in 2014. In oktober werd Muis ziek, onze toenmalige dierenarts heeft hem bekeken en kwam met de conclusie dat Muis niets mankeerde en we dus maar nar huis moesten. Na een paar dagen werd het slechter en ben ik voor een second opinion naar een andere arts gegaan. Zij concludeerde een gebitsprobleem. De behandeling werd gestart maar echte verbetering kwam er niet en zij heeft ons doorverwezen naar een specialist. In december zijn we met Muis naar Utrecht geweest om hem te laten onderzoeken door de knaagdieren specialist, een autoriteit op het gebied van knaagdieren! Deze arts had binnen 5 minuten het probleem gevonden en heeft hem geopereerd. Het was een erg zware operatie en ons motto is altijd dat het voor het diertje eerlijk moet zijn en zeker omdat Muis op dat moment de 6 jaar al gepasseerd was. De arts heeft na lichamelijk onderzoek het standpunt van onze vaste dierenarts bevestigd: Muis is lichamelijk in top conditie en die kan nog jaren mee dus gewoon doen. Zo gezegd, zo gedaan, Muis werd geopereerd.

Na een aantal zenuwslopende uren kregen we het telefoontje, Muis is wakker en de operatie is geslaagd. Pff wat een opluchting. Nogmaals voor menig mens is een cavia maar een knaagdier van 1,5 kilo maar voor ons doen ze niet onder voor welk ander huisdier dan ook. Toen we terug op de kliniek waren schrokken we ons kapot van wat we aantroffen. Een zielig hoopje cavia met een gat in zijn kin waar twee vingers inpassen. Wat hebben we gedaan…

Guinea Pig Muis ill

We zijn thuis gestart met pijnstilling, antibiotica, dwangvoeding en wondverzorging. We begonnen in de ochtend om 8 uur met de eerste voeding en behandeling en dat herhaalde zich iedere twee uur tot de laatste voeding om 00.00 uur. De eerste twee dagen overheerste het gevoel dat we er geen goed aan gedaan hadden maar daarna ging het herstel snel! De wond was snel dicht en Muis at zelf! Hij kwam langzaam weer wat aan in gewicht en werd ook vrolijker.

Guinea Pig Muis curious

Hij was weer lekker nieuwsgierig en van de wond zie je niets meer bijna. De vacht is nog kort maar die begon al weer goed te groeien.
De wondcontroles mochten bij onze eigen dierenarts gebeuren omdat iedere keer een dik uur (enkele reis) naar Utrecht te rijden voor mij qua gezondheid niet te doen waren. De arts was zeer tevreden met het herstel.

Als een mens pijn heeft gaat hij waarschijnlijk op bed liggen, bij vooral oudere mensen zie je dat zij doorligplekken kunnen gaan ontwikkelen. Dat was bij Muis ook het geval. Doordat hij vaak in zijn nachthuisje bleef zitten zijn zijn pootjes gaan ontsteken. Dit is goed te behandelen gelukkig. Insmeren met wat honingzalf (wondermiddel dat eigenlijk iedere huisdier eigenaar in huis moet hebben!) en licht verbinden zodat de zalf zijn werk kan gaan doen.

Guinea Pig Muis foot

Als zijn pootjes waren behandeld dan was hij helemaal ontspannen, als je hem dan bij je pakte dan ging hij op zijn rug liggen slapen. Op de rug slapen is iets wat een cavia vrijwel nooit zal doen. Ik heb al 14 jaar cavia’s en ik heb dit nog nooit eerder gezien. Hij lag languit met z’n kopje tegen je aan te slapen. Zo’n slaapje duurde een minuut of 20 en dan werd hij langzaam wakker, strekt zich uit en wilde naar zijn hok. Te schattig!

Guinea Pig Muis sleeps

Omdat de wond na de operatie open gehecht was heeft hij een heel zware antibiotica gekregen om infectie te voorkomen. De antibiotica heeft zijn werk op dat punt wel gedaan want de wond is keurig genezen zonder problemen. Echter een antibioticum dood niet alleen schadelijke bacteriën maar ook broodnodige bacteriën, dat is bij mensen ook het geval. Door die enorme kuur van een maand waren de bacteriën in de darmen van Muis dood, de darmflora was volledig door de war waardoor hij aan de diarree was. Dit is voor een mens niet fijn en kan zelfs gevaarlijk zijn maar voor een cavia is diarree zéér ernstig. In overleg met onze nieuwe, en inmiddels vaste, dierenarts zijn we gestart met transfauneren (Google daar pas op als je ontbijt goed weggezakt is). Hiermee ging het de goede kant op maar het wilde niet volledig weg. Na goed overleg tussen mijn arts en die in Utrecht zijn we gestart met pro-biotica. Na twee dagen was Muis van de diarree af.

Zijn pootjes waren snel aan het genezen, en hij had er ook bijna geen last meer van. We hoefden hem niet meer te voeren want hij at zelf. En maandag waren we op het punt dat we konden zeggen: Muis is genezen en kan nog jaren mee.

Dinsdag ochtend was Muis vrolijk, hij bedelde om een lekker hapje, hij klom over het hekje om zijn traktatie aan te pakken. Hij liep ook weer door het huis heen alsof het van hem was. Dit was Muis zoals hij was voordat hij in oktober zo ontzettend ziek werd.
Echter om 22.00 pakten we hem even uit zijn hok om te controleren of alles goed bleef gaan en wat we toen aantroffen was vreselijk. Muis was doodziek, het schuim kwam uit zijn bekje vandaan, hij stond wankel op zijn pootjes en viel om, zijn oogjes waren ingevallen.
Wij hebben in onze huidige dierenarts een geweldige, toegewijde arts gevonden. Ik heb haar na 22.00 een Whats-app berichtje gestuurd, ze had geen dienst maar heeft toch geholpen. Zij gaf aan dat dit zeer zorgelijk was en dat ze verwachtte dat hij de nacht niet zou halen.

En dat klopt… om 4.16 is Muis vredig ingeslapen. We hebben hem vanaf 22.00 bij ons gehad, hij was zou koud dat we hem tussen kruiken onder de dekens in bed hebben gelegd. Muis is niet alleen geweest.
We begrijpen allemaal niet wat er zo mis is gegaan dat hij van een genezen en vrolijk beestje overdag naar dood in de nacht kon gaan. We zijn erg verdrietig. Hij heeft een mooie leeftijd behaald, hij is bijna 6,5 geworden. Hij heeft een fijn leven hier gehad.

De volgende ochtend heeft het dierencrematorium hem bij ons thuis opgehaald. Hij had een mooi doosje, zijn eigen handdoekje en een grote pluk hooi, want niets was fijner dan liggen slapen onder een berg vers hooi…

Guinea Pig Muis all better

Deze foto heb ik op 2 februari gemaakt. Toen ging het al enorm goed met hem. Hij heeft een kaal neusje en oogjes, dit kom doordat hij zich wast met verbonden pootjes.

Cavia’s zijn groepsdieren en die kun je niet alleen houden, dat grenst aan dierenmishandeling. Toen vorig jaar Muis zijn maatje overleden was hebben we voor Muis een jong diertje uit de opvang gehaald, Joey. Dit beestje bleef nu alleen achter en we moesten dus een nieuw maatje halen. Ondanks dat ons hoofd niet staat naar een nieuw dier. Het voelt als verraad maar je kunt niet anders.
Na wat zoeken hebben we een jong, raszuiver rex beertje gevonden. Hij is geboren op 23 november en is dus niet veel jonger dan Joey die van 1 juni is.
Bij het zien van deze foto bij de advertentie waren we verkocht.

Guinea pig Gizmo advert photo

We hebben hem direct opgehaald. Zijn naam is Gizmo en Joey vind hem geweldig. Gizmo mag hier nu zijn leven gaan slijten.

Ik wil wel onze dierenarts Carmen Harder bedanken, zij heeft zich geen 100% maar 150% ingezet voor onze Muis, zonder haar waren we Muis vorig jaar al kwijt geweest. Zelfs op de meest on-Christelijke tijden stond ze voor ons klaar. Waar veel dierenartsen denken aan de financiën heeft zij ons doorgestuurd naar een specialist omdat ze zelf de middelen niet had om ons beestje goed te kunnen helpen. Als je ooit een goede dierenarts zoekt in de buurt van Haarlem dan kan ik haar zeker aanraden. Een arts die écht het beste met je dier voorheeft, en nog belangrijker een arts die de financiële en emotionele waarde van zo’n dier weet te scheiden.
Ook Evert-Jan de Boer van dierenkliniek Wilhelmina park in Utrecht heeft geweldig werk gedaan voor Muis.

Je begrijpt dat mijn gedachten er gisteren niet aan stonden om een nagellak artikel te schrijven. Sorry… Morgen is er weer een mooie swatch te zien.