Gelpolish: hoe en wat

OPI GelColor vs. Polish gelpolish hand holding bottle
Gelpolish zie je de laatste tijd steeds meer en het is ook op bijna iedere straathoek verkrijgbaar. Vandaag leg ik je uit wat een gelpolish is en hoe je ermee om moet gaan.

Wat is gelpolish?

Kortweg is het een nagellak die pas hard wordt onder een UV/LED lamp en langer blijft zitten.
Gelpolish hard uit onder UV-A straling waardoor een super harde finish ontstaat. Er vind een chemische reactie plaatst wanneer de photoinitiators in de gel in contact komen met UV of blauw (LED) licht. Het chemische proces veroorzaakt warmte waardoor oligomers gecombineerd worden tijdens het polymerization process. Dit proces zorgt ervoor dat de gel hard wordt.

Layla Thermo 05 hand holding bottle
Layla Thermo 05

Is de UV straling gevaarlijk?

We zijn ons steeds meer bewust van de gevaren van ultraviolette straling (ook wel afgekort naar UV straling of black light). UV straling is elektromagnetische straling die buiten het spectrum valt dat wij als mens kunnen waarnemen. De benaming “violet” komt door het feit dat UV straling een golflengte heeft tussen de 10 en 400 nm en dus bij de violet kleur in het spectrum ligt.

Visible light uv diagram

Copyright op deze afbeelding ligt bij www.skincancer.org

UV straling wordt onderverdeeld in UV-A, UV-B en UV-C. Als je in de zon zit krijg je te maken met UV-A en UV-B straling. Er is ook nog UV-C straling maar die wordt geabsorbeerd in de ozonlaag en zal de aarde niet bereiken.

uv radiation

Copyright van deze afbeelding ligt bij nikon-lenswear.com

Een lamp waarmee gel(polish) wordt uitgehard geeft UV-A straling af. UV-A straling kan melanomen veroorzaken, de meest agressieve vorm van huidkanker.

Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Georgia heeft recent aangetoond dat de straling uit de zwaarste lampen die in de beauty industrie gebruikt worden dusdanig weinig straling afgeven dat het gevaar op kanker zeer minimaal aanwezig is. Het onderzoek toont wel aan dat bij regelmatig contact met de straling uit de lamp er wel DNA schade in de huidcellen kan ontstaan maar dat zelfs bij vaak contact de kans op huidkanker zeer klein is.

Is een dure gelpolish beter dan een goedkope?

Vaak wel. Je ziet bij goedkopere producten vaak dat de gel teveel krimpt tijdens het uitharden waardoor de tip bloot komt te liggen en de hechting niet goed meer is. Iedere gelpolish krimpt tijdens het chemische proces alleen de duurdere producten krimpen maar heel minimaal waardoor de tip niet bloot komt te liggen.

Let op met het aanschaffen van gelpolishes via eBay of andere sites die producten uit China aanbieden. Deze gelpolishes kosten heel weinig maar zijn kwalitatief erg slecht en bevatten vaak chemische stoffen die in de EU verboden zijn.

Een relatief goedkoop merk dat kwalitatief niet slecht is is Bluesky en Pink Gellac. Ik gebruik zelf de producten van Pink Gellac, Layla en OPI en die bevallen mij erg goed. Layla en Pink Gellac zijn voor de consument verkrijgbaar maar de OPI GelColor is enkel voor professioneel gebruik.

OPI GelColor vs. Polish gelpolish hand holding bottle

Layla 08 Thermo Gelpolish hand holding bottle

Blijft het echt drie weken zitten?

Hoelang een gelpolish blijft zitten hangt af van een aantal factoren:

 1. De kwaliteit van het product:
  Zoals ik eerder vertelde krimpen de goedkopere producten te veel waardoor er geen goede hechting plaatsvind. Een duurder product krimpt minder en zal beter hechten.
 2. De nagels zelf:
  Ieder mens is anders en iedere nagel is anders. Het hangt ervan af hoe snel je nagels groeien, heb je een vette nagelplaat, heb je last van peeling enz. Bij een normale en gezonde nagel zou het product, mits goed geplaatst, tenminste twee weken netjes moeten blijven zitten.
 3. Het aanbrengen:
  Alles staat en valt met het aanbrengen. Een goede voorbereiding is zeer belangrijk. De nagel moet vrij zijn van dode huidcellen en glans anders zal de gel aan de randen los gaan laten (lifting).
  Tijdens het aanbrengen mag de gelpolish nergens de huid raken.

Is gelpolish schadelijk?

In principe niet, zolang het maar goed aangebracht en verwijderd wordt. Als een gelpolish verkeerd gebruikt wordt dan kan dat absoluut veel schade aan de natuurlijke nagels toebrengen. Ik ben zelf dan ook geen fan van de drogisterij pakketjes.

Damaged nails

Copyright op deze afbeelding ligt bij nailsmag.com

Hierboven zie je de schade die aan de natuurlijke nagel is aangebracht door het onkundig verwijderen van gelpolish.

Hoe verwijder ik mijn gelpolish?

Een gelpolish mag je NOOIT van de nagel aftrekken, dit heeft ernstige schade tot gevolg. Gelpolish kun je niet verwijderen met een normale nagellak remover.
Als je de onderstaande stappen volgt dan zullen je nagels er goed onder vandaan komen:

 1. Verwijder de glans van de gelpolish door met een bufferblok lichtjes over de lak heen te gaan zodat deze dof wordt,
 2. Knip wat reepjes aluminium folie op maat, en drenk wat wattenbolletjes of -schijfjes in aceton (ik gebruik pure aceton),
 3. Leg op iedere nagel een watje en duw het goed aan en pak de vingertop in met een reepje aluminium folie,
 4. Wacht nu minimaal 15 minuten,
 5. Als de 15 minuten verstreken zijn kun je het watje van de nagel schuiven, voer hier een lichte druk op uit. Als het goed is kun je de gelpolish er in een keer vanaf vegen,
 6. Zit er nog wat gelpolish op de nagel ga dit dat niet wegvijlen of eraf trekken maar herhaal de stappen hierboven om schade aan de nagel te voorkomen.

Het is belangrijk om na het verwijderen de nagelriemen goed te verzorgen met een nagelriem olie of crème.

OPI Nail Envy Maintenance nails

Mijn natuurlijke nagels na het dragen van een gelpolish voor een paar weken.

Kan ik met een gelpolish ook een verlenging maken?

Nee. Een gelpolish is een zogenaamde softgel wat wil zeggen dat hij een hoge mate van flexibiliteit heeft en daardoor dus niet geschikt om een verlenging te maken. Het geeft de natuurlijke nagel wel een extra beetje stevigheid.

gel nail on form stock photo

Hoe zit het met gellak waar je geen lamp voor nodig hebt?

Er bestaat geen gelpolish waar je geen lamp voor nodig hebt. Er zijn bedrijven die adverteren met “lamploze gellak” maar in feite zijn dat normale nagellakken alleen hebben die een hooggglans finish. Een gelpolish heeft een extreme hoogglans finish. Zolang je dus geen lamp nodig hebt is het ook geen gelpolish en zal hij ook niet de eigenschappen van zo’n manicure hebben.

Gelpolish vs nagellak

Het belangrijkste verschil is de manier van uitharden, gelpolish doet dat onder de lamp en nagellak onder de lucht.
Een gelpolish heeft vaak een strakkere finish. De lak is wat dikker en levelt uit zichzelf heel mooi uit waardoor je een feilloze finish krijgt. Een nagellak laat vaak de oneffenheden in de natuurlijke nagel meer zien hoewel de duurdere lakken dat beduidend minder hebben. Qua glans komen er steeds meer topcoats die de glans van een gelpolish benaderen.

OPI GelColor vs. Polish closeup nails with gel and normal polish
Hierboven zie je OPI Every Month is Oktoberfest, de bovenste nagel is de gelpolish variant en de onderste is de normale nagellak. Hier kun je zien dat de gelpolish nét iets strakker is.

Waarom plakken mijn nagels als de gelpolish hard is?

Door het chemische proces blijft de nagel plakken als hij hard is. Dit plaklaagje haal je pas bij de laatste laag weg. Tussen verschillende laagjes in laat je de plaklaag in takt. De plaklaag kun je verwijderen met een nailwipe en wat cleanser of gewoon alcohol.

Is het altijd nodig om een primer te gebruiken?

Nee, ik gebruik alleen een primer als een nagel erg vet is. In alle andere gevallen is een primer niet nodig en volsta je met enkel een basecoat. Een primer bestaat vaak uit zuren en ik vind het niet nodig om de nagel onnodig daarmee in contact te brengen. In 9 van de 10 gevallen is een primer niet nodig. Zelfs bij een vettere nagel kan een dehydrator (product wat tijdelijk het vocht uit de nagel onttrekt) volstaan, een fijne dehydrator vind ik zelf OPI Chip Skip.

Na het verwijderen van de gelpolish zijn mijn nagels slap, hoe kan dat?

In de nagel zitten kleine afvoer kanaaltjes die normaliter vocht en olie vanuit het nagelbed afvoeren, als er een gelpolish aangebracht is dan wordt dit vastgehouden. Dat is de reden dat de natuurlijke nagel wat slapper aanvoelt als de gelpolish verwijderd is. Deze balans hersteld zich binnen 1 à 2 dagen waardoor de nagel weer mooi stevig aanvoelt.

Ik hoop dat met dit artikel al jullie vragen beantwoord zijn, heb je nog vragen laat ze dan in de comments achter en ik zal je zo spoedig mogelijk antwoord geven.