Hoe zit een nagel in elkaar?

OPI Pussy Galore shot of nailsDagelijks zijn veel vrouwen in de weer met hun nagels, lakken, vijlen, knippen, bijten enzovoort. Maar hoe zit die nagel nu eigenlijk in elkaar en is knippen slechter dan vijlen? Ik ga hieronder een en ander uitleggen.

Wat is de functie van de nagel?

Goed verzorgde nagels zien er prachtig uit maar waar is de nagel nu eigenlijk voor bedoeld? Als eerste beschermen nagels de zenuwuiteinden in de vingertoppen zodat er geen eeltvorming zal ontstaan en je dus een goed gevoel in de vingertoppen zal behouden.
Veel mensen gebruiken hun nagels ook als gereedschap om te pulken, krabben en om voorwerpen op te pakken. Als je je nagels mooi wilt laten groeien is het belangrijk om ze dus niet als gereedschap te gebruiken om beschadigingen te voorkomen.

Hoe zit de nagel in elkaar?

Picture of the anatomy of a human nail

Foto Bron: www.huidinfo.nl

De nagel bestaat uit verschillende delen waaronder de nagelriem, nagelbed, vrije rand, nagelmatrix, en de nagelplaat.

De nagelplaat bestaat uit drie lagen:

 1. de hoornlaag (schubbenlaag)
  deze laag is het zichtbare deel en is opgebouwd uit keratine.
 2. de keratinelaag (sponslaag)
  deze laag neemt alle voedingsstoffen op en houdt tevens vocht en vet vast.
 3. de epitheellaag (onderste laag)
  dit is de bevestigingslaag van de nagelwal (overgang tussen nagel vinger) en bevindt zich aan de zijkant van de nagelplaat

De vorm van het vingerkootje veroorzaakt de lichte bolling van de nagel.

Onder de nagelplaat bevindt zich het nagelbed. Het nagelbed heeft nagenoeg de zelfde structuur als de gewone huid. Waar de gewone huid dode huidschilfers afstoot schuift de bovenste laag van het nagelbed mee naar voren met de nagelplaat. Het nagelbed is goed doorbloedt en bevat ook huidzenuwen.

In de nagelmatrix (ook wel de kiemlaag) wordt de nagelplaat gevormd. Voor een gezonde nagelplaat is het belangrijk dat deze voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt door de bloedvaten en zenuwen in de matrix. Als de nagelmatrix beschadigd dan zal dat directe gevolgen hebben voor de vorming van de nagelplaat.

De nagelriem is de afsluiting tussen de huidplooi en de nagelplaat. Goede verzorging van de nagelriemen is essentieel voor een gezonde nagel. Beschadiging van de nagelriem kan leiding tot pijnlijke ontstekingen.

De vrije rand is het gedeelte van de nagelplaat dat zich voorbij de uiteinden van de vingertoppen strekt. Door de vrije rand in de juiste vorm te vijlen ontstaat een sterke en mooie nagel.

Onder de vrije rand zit hyponychium, dit is uitgegroeid nagelbedweefsel dat onder de vrije rand vast zit en bescherming biedt tegen vuil en bacteriën. Als je de nagel te kort vijlt kan dit uitsteken en zeer gevoelig worden. Ga hier nooit aan peuteren want daarmee kun je lelijke infecties veroorzaken.

Waarom is nagelbijten zo slecht?

Nagelbijten is niet alleen het afbijten van de (teen)nagels maar ook het bijten op nagelriemen, nagelwallen en vingertoppen. Nagelbijten is lang niet zo onschuldig als het lijkt. Even de gevaren op een rijtje:

 • ontstaan van wondjes en infecties rondom de nagel
 • ontstaan van eeltplekken op de vingertoppen waardoor meer kans op infecties
 • slijtage van het gebit
 • het ontstaan van infecties in de mond door het overdragen van bacteriën van de nagel
Picture of severly bitten nails

Bron: Wikipedia

Feiten en fabels

– Nagels verkleuren door nagellak
FEIT: de pigmenten van de nagellak dringen door in de nagelplaat.
Oplossing: Breng van te voren een goede basecoat aan.

– Knippen is slecht
FEIT: door knippen worden alle samengeperste laagjes in de natuurlijke nagel op elkaar gedrukt waardoor ze los van elkaar kunnen komen. Hiermee wordt de nagel kwetsbaar voor scheuren en splijten.

– Nagels kunnen ademen
FABEL: de nagelplaat bestaat uit dode cellen en kan dus niet ademen.

– Herennagels groeien sneller dan die van dames
FEIT: helaas is dit echt waar. Bij ons dames groeit de vingernagel zo’n 2 à 3 mm per maand bij de heren iets meer.

– Kunstnagels zijn slecht voor de natuurlijke nagel
FABEL: als een kunstnagel professioneel is gezet dan zal deze geen schade toebrengen aan de natuurlijke nagel.

– Het gebruik van nagellak is slecht
FABEL: nagellak kan de nagel uitdrogen maar is niet per definitie slecht. Af en toe een dagje zonder nagellak kan geen kwaad, verzorg je nagels op de “lakvrije dag” extra goed.

– Door de nagels te masseren groeien de nagels beter
FEIT: door massage kun je nagelgroei stimuleren. Door de massage verbeterd de bloedtoevoer wat weer ten goede komt aan de productie van de nagel.

– Doe-het-zelf gel- en acryl pakketten zijn slecht
FEIT: zonder een gedegen opleiding ben je je vaak niet bewust van de risico’s van het zetten van kunstnagel. Denk hierbij aan het dun vijlen van de nagelplaat, bacteriën, schimmels en infecties.

– Een glasvijl is beter dan een gewone vijl
FEIT: een glasvijl heeft een fijnere structuur en is daarom ook beter voor je nagels. Een gewone vijl is erg grof en kan schade toebrengen aan de nagelplaat.