Vandaag geen nailart artikel…

Normaal vind je hier op zondag een nailart tutorial, je zult je afvragen waar hij is. De afgelopen dagen waren hectisch en het maken van de tutorial is erbij in geschoten.

Banzai the guineapigAl ruim 13 jaar hebben mijn vriend en ik caviaatjes. Velen kennen ze als die bange diertjes in de dierenwinkel die wegschieten als je naar ze kijkt. Van die kleine, bange, pluizige bolletjes.

Dat bange is van korte duur. Als ze je eenmaal vertrouwen zijn het gezellig, humoristische en vooral erg lieve dieren. Helaas komt er onvermijdelijk een dag dat je afscheid moet nemen van zo’n vriendje. En die dag was gisteren…
Zes en half jaar geleden hebben we dit vrolijke grijze beestje een goed thuis gegeven. Banzai was zijn naam. Een ontzettend lief diertje. Banzai heeft in zijn leven nooit een dierenarts gezien, tot een maand geleden… Gisteren is hij ingeslapen. Zijn hartje was na 6,5 jaar op. Hij heeft een hele mooie leeftijd bereikt, gemiddeld wordt zo’n diertje tussen de 4 en 5 jaar. Hij heeft een fijn leven gehad en heeft daar tot het laatste moment van genoten. Zaterdag avond heeft hij afgesloten, knagend aan een stuk watermeloen.

Muis & Banzai guineapigs

Links Muis en rechts Banzai.

Velen zullen denken “acht het is maar een cavia” maar de cavia baasjes onder jullie zullen begrijpen dat liefde voor een dier niet gelinkt is aan hoe groot het is, soms kunnen de kleinste diertjes je hart stelen. En Banzai was er zo een. Wij zullen hem nooit vergeten en zijn ontzettend verdrietig dat hij ons heeft verlaten, tegelijk zijn we ook enorm dankbaar dat we zo ontzettend lang van dit ventje hebben mogen genieten.

Echter een cavia mag nooit alleen zitten. Het is een groepsdier en dus heeft Banzai altijd een vriendje gehad, Muis. Muis bleef achter. We hebben voor hem direct een nieuw vriendje moeten halen. Het liefst had ik gewacht want ergens voel ik me schuldig tegenover Banzai maar dit kleintje is geen vervanging voor hem maar een opvolger, zoals Banzai een opvolger was voor een ander vriendje.

Als alles achter de rug is val je in een gat. De zorg voor je zieke vriendje is weg en je hart doet pijn. Diep van binnen weet je dat er thuis nog een ventje zit die niet alleen mag zijn. Dan begint de zoektocht, en die is best lastig. Liever haal ik er geen een uit de dierenwinkel omdat je dan de broodfok (ja die bestaat helaas ook bij de knaagdieren) in stand houdt. Er was een dierenwinkel bij ons in de buurt die samenwerkte met een goede fokken, waar wij eerder caviaatjes vandaan hebben. Zij verkopen geen dieren meer.
Op Facebook volg in een fokker die goed is voor haar dieren. Ik wist dat zij door omstandigheden haar stal aan het inkrimpen was en jonge beertjes (mannelijke cavia) had zitten. Zij zat alleen veel te ver weg, ik heb mijn rug gebroken en dat soort afstanden zijn voor mij niet te doen.

Uiteindelijk hebben we een knaagdieren opvang in Hillegom gevonden. Deze dame had een nestje met jonge beertjes die een zéér slechte start gehad hadden onder gebracht bij een pleeggezin. Daar zijn we heen gegaan en daar zat een heel klein rood gladhaar beertje. Veel te jong, veel te klein en ontzettend nieuwsgierig.
Deze jongeman hebben wij meegenomen naar huis. Hij is pas 4 weekjes oud en had eigenlijk niet bij mama weg gemogen maar helaas is mama er niet meer.

Joey guineapig
Dit is hem, zijn naam is Joey (inderdaad die van Chandler). Joey is erg klein maar zijn stembanden zijn goed ontwikkeld! Zodra hij een zakje hoort gaat hij op de top van zijn longen krijsen, een soort van luchtalarmpje.
En Muis… Muis heeft hem toegeëigend, beschermd hem, laat zien wie de baas is en wat je kan slopen als de baasjes niet kijken.

Banzai zullen we verschrikkelijk missen, nu ik dit schrijf lopen de tranen over mijn wangen. We zullen hem nooit vergeten en zijn vooral heel blij dat we zo ontzettend lang van hem hebben mogen genieten.
Joey krijgt hier nu een goed thuis na de onvoorstelbare slechte start die hij gehad heeft.

Als jullie een knaagdier willen, en dat kan ik je echt aanraden want ze zijn geweldig, kijk dan vooral eens in de opvang want daar zitten beestjes die je enorm dankbaar zullen zijn als ze bij jou mogen wonen.

Muis & Joey guineapigs

Rechts Muis, 5 jaar en bijna 1,5 kg en links Joey, 30 dagen en 240 gram.

Dit alles is de reden dat de zondag tutorial erbij ingeschoten is. Sorry, ik hoop dat jullie er begrip voor hebben. Volgende week maak ik het goed en zal er een leuke tutorial verschijnen.

Ik wens jullie een fijne zodag!

Liefs,

Tamara